Whisky Lexicon

'Ολα | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Υπάρχουν 129 εγγραφές στον κατάλογο
ABV
Alcohol By Volume είναι η συντομογραφία του “αλκοόλη κατ' όγκο”. Το ABV είναι η περιεκτικότητα του ουίσκι σε αλκοόλη που μετράται ως ποσοστό σε σχέση με το υγρό στο σύνολό του. Το 40% ABV σημαίνει 40% αλκοόλη και 60% νερό και άλλες ουσίες. Σύμφωνα με το νόμο, το Scotch Whisky πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον 40% ABV.

AGE
Η ηλικία που αναγράφεται στην ετικέτα ή στο κουτί ενός ουίσκι. Αναφέρεται στην ηλικία του πιο νέου ουίσκι στο μπουκάλι.

American Standard Barrel - ASB
(Bαρέλι χωρητικότητας περίπου 200 λίτρων). Κατασκευασμένο από Αμερικανική λευκή βελανιδιά, το ASB είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος βαρελιού στην Ηνωμένες Πολιτείες. Επειδή βάση νόμου για το bourbon μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά στις ΗΠΑ, πωλούνται στη συνέχεια σε παραγωγούς ρουμιού και ουίσκι. Συχνά διαλύονται σε σανίδες και ξανασυναρμολογούνται στη Σκωτία ως Hogsheads.

American white oak
Η αμερικανική λευκή δρυς είναι ένας τύπος σκληρού ξύλου και θεωρείται ως ο τέλειος τύπος ξύλου για την κατασκευή βαρελιών ουίσκι. Τα δέντρα μεγαλώνουν γρήγορα και συνήθως έχουν ψηλούς ίσιους κορμούς. Αυτός ο τύπος ξύλου χρησιμοποιείται για την παραγωγή αμερικανικών τυποποιημένων βαρελιών (ASB - Αmerican standard barrels) με χωρητικότητα περίπου 200 λίτρων. Η αμερικανική λευκή δρυς δίνει γεύσεις στο ουίσκι όπως βανίλια, καραμέλα, βούτυρο, καφές, καρύδα, μπαχαρικά και καρυκεύματα. Οι Σκωτσέζοι και οι Ιρλανδοί άρχισαν να χρησιμοποιούν Αμερικανικά δρύινα βαρέλια για ωρίμανση λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας και της καλής τιμής των βαρελιών σε σύγκριση με τα πιο παραδοσιακά βαρέλια από την Ευρώπη.

Amylase
H αμυλάση είναι το ένζυμο που καταλύει την διάσπαση του αμύλου σε σάκχαρα.

Analyser
Ονομασία για μία από τις δύο στήλες στον αποστακτήρα συνεχούς απόσταξης Coffey. Και οι δύο στήλες είναι εφοδιασμένες με μακρά σειρά διάτρητων πλακών χαλκού ή ανοξείδωτου χάλυβα επί των οποίων ο εισερχόμενος ατμός θερμαίνει το υγρό μίγμα και το διαιρεί σε διάφορα πτητικά συστατικά.

Angel's share
To "μερίδιο των αγγέλων". Κατά την διάρκεια της αποθήκευσης στο βαρέλι, μέρος του υγρού (νερό και αλκοόλ) εξατμίζεται. Στη Σκωτία η εξάτμιση είναι περίπου 2%, ενώ στην Ινδία είναι περίπου 12% ετησίως. Σε περιοχές με υψηλή υγρασία χάνετε περισσότερη αλκοόλη απ ότι νερό με αποτέλεσμα ο αλκοολικός βαθμός να πέφτει. Ενώ σε περιοχές με υψηλή ξηρασία χάνετε περισσότερο νερό από ότι αλκοόλ με αποτέλεσμα ο αλκοολικός βαθμός να ανεβαίνει.

As we get it
Όνομα για το αδιάλυτο ουίσκι - όπως προέρχεται από το βαρέλι.

Baby Whisky
Tο νεο απόσταγμα που βγαίνει απο τους αποστακτήρες, προτού μπει στα βαρέλια για να γίνει ουίσκι.

Barley
Είναι το κριθάρι, το μόνο δημητριακό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του Malt Whisky.

Barrel
Είναι ένα μέγεθος βαρελιού χωρητικότητας περίπου 200 λίτρων.

Barrique
(Bαρέλι χωρητικότητας περίπου 225 - 300 λίτρων). Χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία κρασιού (225 λίτρων) και κονιάκ (300 λίτρων) και συνήθως χρησιμοποιούνται για το Finishing των ουίσκι.

Beading
Μια γρήγορη αλλά ανακριβής μέθοδος που χρησιμοποιείται για να κρίνει τον αλκοολικό βαθμό ενός ουίσκι. Εάν ανακινήσετε ένα μπουκάλι εμφανίζονται μικροσκοπικές φυσαλίδες. Όσο περισσότερο διαρκούν οι φυσαλίδες, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ του ουίσκι. Δοκιμάστε αυτό με ένα whisky cask strength και ένα 40% για να δείτε τη διαφορά.

Blended Grain
Είναι το μείγμα grain whisky από διαφορετικά αποστακτήρια.

Blended Malt
Το μείγμα malt ουίσκι (από βυνοποιημένο κριθάρι) από διαφορετικά αποστακτήρια. Λέγεται και Vatted malt.

Blended Whisky
Ένα μείγμα από ουίσκι. Συνήθως μικρή ποσότητα από malts και μεγάλη από πιο φτηνά ουίσκι από άλλα δημητριακά, ως επί το πλείστον σιτάρι.

Blending
Η διαδικασία επιλογής και μείξης του σωστού συνδυασμού των διαφόρων ουίσκι με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά στο τελικό προϊόν. Μια δύσκολη διαδικασία που την αναλαμβάνει ο Master Blender.

Bourbon Whiskey
Το Bourbon είναι ένα ουίσκι που έχει παραχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα πρέπει να έχει αποσταχθεί από τουλάχιστον 51% καλαμπόκι, και το προϊόν της απόσταξης να μην είναι περισσότερο από 80% αλκοολικούς βαθμούς. Ακόμα θα πρέπει να μπεί σε καινούρια καψαλισμένα δρύινα βαρέλια με όχι περισσότερο από 62,5% ABV. Να εμφιαλώνετε με όχι λιγότερο από 40% ABV και να μην περιέχει πρόσθετες αρωματικές ουσίες, χρωστικές ή άλλα πρόσθετα. Κάθε μπέρμπον με παλαίωση μικρότερη των τεσσάρων ετών πρέπει να δήλωνει την ηλικία στην ετικέτα του.

Burns Robert
Επίσης, είναι γνωστός ως Rabbie Burns, Bard of Ayrshire, Ploughman Poet και διάφορα άλλα ονόματα και επίθετα. Ήταν σκωτσέζος ποιητής και στιχουργός. Θεωρείται ως ο εθνικός ποιητής της Σκωτίας και γιορτάζεται παγκοσμίως.

Butt
Είναι μέγεθος βαρελιού, περίπου 500 λίτρα. Για την ωρίμανση των Single Malt Scotch Whiskies χρησιμοποιούνται συνήθως βαρέλια που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την ωρίμανση μπέρμπον και άλλων αλκοολούχων ποτών (sherry, port, κλπ). Τα Butts είναι κοινώς γνωστά ως Sherry Butts αλλά το πώς βρήκαν το δρόμο τους για τη βιομηχανία του ουίσκι είναι μια μεγάλη ιστορία. Πριν το 1981 τα Sherry Butts χρησιμοποιόντουσαν κυρίως ως αποθηκευτικό μέσο για τη μεταφορά του Sherry κατά τις εξαγωγές. Μετά το 1981 καταργείται η μεταφορά sherry σε βαρέλια. Πριν από αυτή την αλλαγή, το Sherry έμενε μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα στα βαρέλια πριν αφαιρεθεί και ξαναχρησιμοποιηθούν τα βαρέλια. Αυτός ο σύντομος χρόνος, συχνά μόνο για μερικούς μήνες, ήταν αρκετός ώστε το ξύλο του βαρελιού να πάρει πολλή γεύση απο το sherry, οπότε το ουίσκι ήταν παραδοσιακά ο δεύτερος κάτοικος του βαρελιού. Μετά το 1981, λόγω των νέων κανονισμών και της γενικής ύφεσης της δημοτικότητας του ποτού, η διαθεσιμότητα των βαρελιών Sherry για τα αποστακτήρια της Σκωτίας επηρεάστηκε σοβαρά. Το αποτέλεσμα ήταν μια τεράστια αύξηση των τιμών και μια νέα επιχειρηματική ευκαιρία για κατασκευή βαρελιών sherry που θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τη βιομηχανία του ουίσκι. Το Butt είναι ένα ψηλό, στενό βαρέλι. Κατασκευασμένο παραδοσιακά από χοντρές σανίδες ευρωπαϊκής βελανιδιάς, αλλά σήμερα η κατασκευή τους με χρήση αμερικανικής δρυός είναι πιο συχνή για τα βαρέλια αυτά, λόγω καλύτερης τιμής και γεύσης.

Canadian whisky
Σύμφωνα με τον Καναδικό νόμο, τα Καναδικά ουίσκι πρέπει να παράγονται και να ωριμάζουν στον Καναδά. Να αποστάζονται από ζυμωμένο πολτό δημητριακών και να παλαιώνονται σε ξύλινα βαρέλια με όριο χωρητικότητας τα 700 λίτρα για τουλάχιστον τρία χρόνια. Δεν απαιτούν συγκεκριμένα δημητριακά στην παραγωγή τους και συχνά είναι μείγματα δύο ή περισσοτέρων δημητριακών. Το Καναδικό ουίσκι μπορεί να περιέχει καραμελόχρωμα και αρωματικές ουσίες. Προκειμένου να εξαχθεί ένα ουίσκι υπό τον χαρακτηρισμό “Canadian whisky”, δεν μπορεί να περιέχει στο μείγμα του περισσότερο από 9,09% εισαγόμενα οινοπνευματώδη ποτά.

Caramel colouring
Το Καραμελόχρωμα, γνωστό και ως E150a, είναι ένα άγευστο σε μικρές ποσότητες υγρό, που χρησιμοποιείται για να εξασφαλίσει σε μερικά ουίσκι σταθερό χρώμα όταν εμφιαλώνονται.

Cask
Ένα ξύλινο βαρέλι συνήθως κατασκευασμένο από δρυ, όπου το ουίσκυ αποθηκεύεται για να ωριμάσει. Τα είδη βελανιδιάς που χρησιμοποιούνται για τα βαρέλια είναι η Αμερικάνικη, η Ευρωπαϊκή, η Γαλλική και η Ιαπωνική. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μεγέθη και παραλλαγές βαρελιών και όλα συνεισφέρουν με διαφορετικό τρόπο στο προφίλ γεύσης του ουίσκυ. Το μέγεθος του βαρελιού είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ωρίμανση και την τελική γεύση και χαρακτήρα του ουίσκυ. Όσο πιο μικρό ένα βαρέλι, τόσο και πιο γρήγορα το ποτό ωριμάζει. Στο Scotch whisky χρησιμοποιούνται κατά κόρον χρησιμοποιημένα βαρέλια που προηγουμένως περιείχαν άλλα αλκοολούχα ποτά. Η νέα δρυς προσδίδει μια κυρίαρχη ξυλώδη γεύση, αλλά δεν είναι συχνά επιθυμητή στο σκωτσέζικο ουίσκι.

Cask strength
Με την “δύναμη” του βαρελιού. Το whisky όταν βγαίνει απ’ το βαρέλι αραιώνεται με νερό και εμφιαλώνεται κατ’ ελάχιστο στους 40% αλκοολικούς βαθμούς. Το cask strength είναι η εμφιάλωση του whisky με τον αλκοολικό βαθμό που είχε στο βαρέλι, χωρίς αραίωση. Cask strength μπορεί να είναι και ένα Blend whisky εφόσον τα whiskies του μείγματος δεν έχουν αραιωθεί. Ακόμα ένα whisky που έχει μείνει στο βαρέλι αρκετό καιρό, και το αλκοόλ του έχει πέσει φυσικά στους 40% ABV λόγω εξάτμισης, και αυτό cask strength θα ονομάζεται. Μπορεί να καταναλωθεί αδιάλυτο, ή να αραιωθεί στο ποτήρι με λίγο νερό, ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις.

Cask types
Υπάρχουν πολλοί τύποι βαρελιών για την ωρίμανση του ουίσκυ, αλλά επιτρέπεται να ωριμάσει μόνο σε δρύινα βαρέλια που δεν ξεπερνούν τα 700 λίτρα σε χωρητικότητα. Τα τρία κύρια μεγέθη είναι Butts με χωρητικότητα περίπου 500 λίτρα, Hogsheads με περίπου 250 λίτρα και American Standard Barrels (ASB) με περίπου 200 λίτρα. -------• Gorda (χωρητικότητα περίπου 700 λίτρα). Ο μεγαλύτερος τύπος βαρελιού που επιτρέπεται στη βιομηχανία Σκωτσέζικου ουίσκι, από Αμερικανική δρυ. Αυτός ο τύπος βαρελιού δεν χρησιμοποιείται συχνά για ωρίμανση στη Σκωτία και χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά στην Αμερικανική βιομηχανία ουίσκι. Ωστόσο, το μεγάλο μέγεθος τα καθιστά χρήσιμα για να παντρευτούν (Marrying) τα διαφορετικά ουίσκι στην παραγωγή Blends, για να στρογγυλεύσουν τη γεύση πριν από την εμφιάλωση. -------• Madeira Drum (χωρητικότητα περίπου 650 λίτρα). Ένα κοντόχοντρο βαρέλι με πολύ μεγάλη διάμετρο και φτιαγμένο από πολύ πυκνές σανίδες ευρωπαϊκής βελανιδιάς. Αυτός ο τύπος βαρελιού χρησιμοποιείται στη βιομηχανία κρασιού Madeira και το βρίσκουμε περιστασιακά στη βιομηχανία ουίσκι να χρησιμοποιείται για Finishing. -------• Port Pipe (χωρητικότητα περίπου 650 λίτρα). Επίσης, φτιαγμένα από χοντρές σανίδες ευρωπαϊκής βελανιδιάς. Tα βαρέλια αυτά είναι ψηλά, με μακρύ στενό σχήμα. Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται στη βιομηχανία οίνου Port και χρησιμοποιείται περιστασιακά στη βιομηχανία ουίσκι για Finishing. -------• Butt (χωρητικότητα περίπου 500 λίτρα). Τα Butts είναι κοινώς γνωστά ως Sherry Butts αλλά το πώς βρήκαν το δρόμο τους για τη βιομηχανία του ουίσκι είναι μια μεγάλη ιστορία. Πριν το 1981 τα Sherry Butts χρησιμοποιόντουσαν κυρίως ως αποθηκευτικό μέσο για τη μεταφορά του Sherry κατά τις εξαγωγές. Μετά το 1981 καταργείται η μεταφορά sherry σε βαρέλια. Πριν από αυτή την αλλαγή, το Sherry έμενε μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα στα βαρέλια πριν αφαιρεθεί και ξαναχρησιμοποιηθούν τα βαρέλια. Αυτός ο σύντομος χρόνος, συχνά μόνο για μερικούς μήνες, ήταν αρκετός ώστε το ξύλο του βαρελιού να πάρει πολλή γεύση απο το sherry, οπότε το ουίσκι ήταν παραδοσιακά ο δεύτερος κάτοικος του βαρελιού. Μετά το 1981, λόγω των νέων κανονισμών και της γενικής ύφεσης της δημοτικότητας του ποτού, η διαθεσιμότητα των βαρελιών Sherry για τα αποστακτήρια της Σκωτίας επηρεάστηκε σοβαρά. Το αποτέλεσμα ήταν μια τεράστια αύξηση των τιμών και μια νέα επιχειρηματική ευκαιρία για κατασκευή βαρελιών sherry που θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τη βιομηχανία του ουίσκι. Το Butt είναι ένα ψηλό, στενό βαρέλι. Κατασκευασμένο παραδοσιακά από χοντρές σανίδες ευρωπαϊκής βελανιδιάς, αλλά σήμερα η κατασκευή τους με χρήση αμερικανικής δρυός είναι πιο συχνή για τα βαρέλια αυτά, λόγω καλύτερης τιμής και γεύσης. -------• Puncheon (χωρητικότητα περίπου 500 λίτρα). Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι βαρελιών puncheon και οι πληροφορίες σχετικά με τη χωρητικότητα τους ποικίλουν από πηγή σε πηγή. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι τα "machine puncheon" και "sherry shaped puncheon". Το machine puncheon είναι κατασκευασμένο από παχιές σανίδες αμερικανικής βελανιδιάς και το sherry shaped puncheon από λεπτότερες σανίδες ευρωπαϊκής βελανιδιάς. Και οι δύο χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία ρούμι και sherry και μερικές φορές χρησιμοποιούνται για το Finishing ενός ουίσκι. -------• Barrique (χωρητικότητα περίπου 225 - 300 λίτρα). Χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία κρασιού (225 λίτρων) και κονιάκ (300 λίτρων) και συνήθως χρησιμοποιούνται για το Finishing των ουίσκι. -------• Hogshead (χωρητικότητα περίπου 240 λίτρα). Η ετυμολογία της λέξης είναι αβέβαιη. Εικάζεται ότι η λέξη ήταν πριν “oxhead” και προέκυψε από την σύγκριση του βαρελιού με μια βοϊδοκεφαλή, η οποία στην συνέχεια λόγω παραφθοράς έγινε γουρουνοκεφαλή. Συχνά τα Αμερικανικά τυποποιημένα βαρέλια (American Standard Barrels - ASB) αποσυναρμολογούνται σε σανίδες και στη συνέχεια ξανασυναρμολογούνται με νέα άκρα για να παράγουν τα hogsheads. Αυτός ο τύπος του βαρελιού είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους βαρελιών που χρησιμοποιούνται για την ωρίμαση ουίσκι στη Σκωτία. -------• American Standard Barrel - ASB (χωρητικότητα περίπου 200 λίτρα). Κατασκευασμένο από Αμερικανική λευκή βελανιδιά, το ASB είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος βαρελιού στην Αμερική. Επειδή βάση νόμου για το bourbon μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά στις ΗΠΑ, πωλούνται στην συνέχεια σε παραγωγούς ρούμι και ουίσκι. Συχνά διαλύονται σε σανίδες και ξανασυναρμολογούνται στη Σκωτία ως Hogsheads. -------• Kilderkin (χωρητικότητα περίπου 82 λίτρα). Συνηθέστερα στη βιομηχανία μπύρας αλλά και σε σπάνιες περιπτώσεις στη βιομηχανία ουίσκι. -------• Quarter Cask (χωρητικότητα περίπου 50 λίτρα). Αυτό το βαρέλι είναι το ένα τέταρτο του ASB και χρησιμοποιείται για να δώσει γρήγορα γεύση στο ουίσκι, εξαιτίας του μεγάλου λόγου επαφής του ποτού, με την επιφάνεια του βαρελιού. Κατ’ επέκταση το μειονέκτημα αυτών των μικρών βαρελιών είναι η μεγαλύτερη απώλεια ποτού λόγο εξάτμισης.

Charred barrels
Καψαλισμένα βαρέλια. Είναι μέσα τελείως μαύρα και το πάχος του καρβουνιάσματος/καψαλίσματος είναι συνήθως 1/8 της ίντσας, περίπου 3 χιλιοστά. Αυτό το καμμένο ξύλο καταλήγει να γίνει ένα είδος φίλτρου ενεργού άνθρακα, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην απομάκρυνση των ενώσεων θείου από το ουίσκι, και να δώσει ένα ομαλότερο ποτό. Τα Charred barrels προσδίδουν ένα σκούρο χρώμα στο ποτό, γεύσεις βανίλιας, καραμέλας, μελιού, καπνιστές νότες και πικάντικες λεπτομέρειες.

Charring
Καψάλισμα. Η διαδικασία καύσης του εσωτερικού του βαρελιού. Ανάλογα με το πόσο επιθετικό είναι το καψάλισμα τόσο περισσότερη είναι και η επίδραση του ξύλου στο περιεχόμενο, στο οποίο προσφέρει χρώμα και γεύση. Η διαδικασία του καψαλίσματος γίνεται συνήθως μόνο σε αμερικανικά βαρέλια βελανιδιάς. Ορισμένες φορές τα παλιά βαρέλια ξανακαψαλίζονται για να παρατείνουν την ωφέλιμη ζωή τους.

Chill filtration
Φιλτράρισμα με ψύξη: Τα περισσότερα ουίσκυ ψύχονται και φιλτράρονται πριν την εμφιάλωση για να αφαιρεθούν κάποιες φυσικές ουσίες, που μπορεί να προκαλέσουν θόλωμα του ουίσκυ όταν αυτό είναι παγωμένο ή αν αραιωθεί με νερό.

Clearic
Ένα πιο παραδοσιακό όνομα, για το νεοπαραχθέν ποτό που βγαίνει απο τους αποστακτήρες, και μπαίνει στα βαρέλια για να γίνει ουίσκι. Αλλιώς new make spirit και baby whisky. Ορισμένες φορές τα αποστακτήρια το εμφιαλώνουν για να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε το πολύτιμο ποτό, πριν ακόμα αυτό περάσει από βαρέλι.

Column, Continuous, Patent ή Coffey still
Το 1830, ο Aeneas Coffey εφηύρε τον αποστακτήρα Coffey, που επιτρέπει την συνεχή απόσταξη. Αυτό βοήθησε την παραγωγή ουίσκι από σπόρους σιτηρών (grain whisky) σε μεγάλη κλίμακα. Οι αποστακτήρες Coffey εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στο αποστακτήριο Cameron Bridge στο Fife από τον John Haig.

Condenser
Συμπυκνωτής. Η πιο δημοφιλής μέθοδος ψύξης ατμών αλκοόλης. Ένας χάλκινος σωλήνας, που περιβάλλεται από πολλούς μικρούς χάλκινους σωλήνες που τροφοδοτούνται με δροσερό νερό.

Congeners
Χημικές ενώσεις που παράγονται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Περιλαμβάνουν εστέρες, οξέα, αλδεΰδες, μεθανόλη και άλλες αλκοόλες. Αυτά είναι “ακαθαρσίες”, αλλά και σημαντικά μέρη που προσδίδουν το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης. Μόνο το σωστό επίπεδο αυτών των ουσιών καθιστά πόσιμο το προϊόν και αυτό πρέπει να κρίνεται προσεκτικά.

Cooper
Βαρελοποιός. Ένας εξειδικευμένος τεχνίτης που κατασκευάζει και επισκευάζει τα βαρέλια για την ωρίμανση του ουίσκι, ταιριάζοντας τέλεια τις σανίδες από ξύλο, για να φτιάξει ένα υδατοστεγές δοχείο. Αυτή η τέχνη ονομάζεται coopering.

Couch
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βυνοποίησης, το κριθάρι εμποτίζεται σε νερό για να βλαστήσει. Στην συνέχεια οδηγείται στον κλίβανο όπου γίνεται η ξήρανση. Το couch είναι η δεξαμενή όπου το διαβρεγμένο κριθάρι “κάθεται” για να ξηρανθεί.

Cut
Υπάρχουν τρία μέρη (cuts) κατά την απόσταξη. Ξεκινάει με τις κεφλές (foreshots), ακολουθούν οι καρδιές (heart) που είναι το μεσαίο τμήμα το οποίο συλλέγεται και μεταφέρεται στα βαρέλια, και οι ουρές (feints) τις οποίες τις παίρνουμε στο τέλος της απόσταξης. Τα foreshots και τα feints ξανά-αποστάζονται.

Cytase
Η κυττάση ή κυτταρινάση είναι ένα ένζυμο που διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα του κριθαριού κατά την βλάστηση, καθιστώντας το άμυλο προσβάσιμο για το ένζυμο αμυλάση ώστε να το διασπάσει σε μαλτόζη (σάκχαρα).

Discontinued bottle
Όταν ένα μπουκάλι ουίσκι παύει να κυκλοφορεί. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση αλλαγής εμφάνισης του μπουκαλιού. Αυτά τα μπουκάλια συνήθως αργά ή γρήγορα αποκτούν μεγάλη συλλεκτική αξία.

Distillation
Η απόσταξη είναι η διαδικασία διαχωρισμού της αλκοόλης από το υπόλοιπο υγρό με την εφαρμογή θερμότητας. Αυτό είναι δυνατό επειδή το αλκοόλ (αιθανόλη) έχει χαμηλότερο σημείο βρασμού (78°C) από το νερό (100°C). Το Σκωτσέζικο ουίσκυ συνήθως αποστάζεται τουλάχιστον δύο φορές, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις. Η πρώτη απόσταξη στον wash still διαχωρίζει την αλκοόλη από το ζυμωμένο υγρό και εξαλείφει τα κατάλοιπα ζύμης και άλλων ουσιών. Στη συνέχεια, το απόσταγμα μεταφέρεται στο spirit still, όπου αποστάζεται για δεύτερη φορά.

Double Maturation
Είναι η παλαίωση ενός spirit σε δύο διαφορετικούς τύπους βαρελιών με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη ενός γευστικού προφίλ. Όλες οι «Distillers Editions» έχουν ωριμάσει διπλά.

Draff
Το Draff είναι τα υπολειματα των αλεσμένων σπόρων (grist) που έχουν απομείνει στο mash-tun μετά την απόσυρση του γλεύκους. Χρησιμοποιείται για ζωοτροφές.

Dram
Ένα dram είναι η παραδοσιακή μεζούρα για το Σκωτσέζικο ουίσκυ, το οποίο συχνά χαρακτηρίζεται με αγάπη ως “wee” dram. Δεν υπάρχει σαφής ορισμός του πόσο μεγάλο είναι το dram. Κανονικά γράφετε drachm και προέρχεται από την δραχμή. Δράμι στα Ελληνικά, μονάδα μέτρησης βάρους αλλά και όγκου με διαφορετικό ισοζύγιο κατα τόπους.

Drum Malting
Η ζύμωση πραγματοποιείται σε μεγάλα «τύμπανα» που ανακατεύουν μηχανικά το κριθάρι. Σε αντίθεση με τo floor malting που το ανακάτεμα γίνεται με φτυάρια. Σημαντικοί παράγοντες όπως η θερμοκρασία και η ροή του αέρα μπορούν να ελεγχθούν πιο εύκολα, πράγμα που επιτρέπει στη ποτοποιία να παράγει βύνη σταθερής ποιότητας.

Enzymes
Ενώσεις που παράγονται στους κόκκους των δημητριακών κατά τη διάρκεια του germination (βλάστηση).

Esters
Μια κατηγορία συστατικών που σχηματίζεται από τον χημικό συνδυασμό οξέος και αλκοόλης, που παράγονται σε μικρές ποσότητες από την ζύμη κατά τη ζύμωση. Πολλοί εστέρες έχουν φρουτώδες άρωμα.

European Oak (Quercus robur)
Η Ευρωπαϊκή δρυς προσφέρει έναν τύπο σκληρού ξύλου που χρησιμοποιείται για βαρέλια και δίνει στο ουίσκι πλούσια αρώματα κόκκινου μούρου, πικάντικα και ταννίκα. Οι σανίδες της είναι συνήθως παχύτερες από εκείνες που χρησιμοποιούνται για βαρέλια κατασκευασμένα από Αμερικανική βελανιδιά. Υπάρχουν πολύ διαφορετικές κλιματικές συνθήκες σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες επηρεάζουν τις βελανιδιές και το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η Σκωτσέζικη δρυς χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό, αλλά αναπτύσσεται πολύ αργά με στριμμένους κορμούς, οπότε δεν είναι εύκολη στην επεξεργασία και τα βαρέλια τείνουν να διαρρέουν. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε Ρωσική βελανιδιά επειδή τα δένδρα μεγαλώνουν γρηγορότερα και είναι πολύ πιο εύκολο στο να τα επεξεργαστούν οι βαρελοποιοί. Οι αυξανόμενες όμως εισαγωγές βαρελιών Sherry από την Ισπανία έκανε τα βαρέλια αυτά εύκολα διαθέσιμα στους αποσταγματοποιούς και τότε ήταν επίσης πολύ φθηνότερα. Η ισπανική βελανιδιά αναπτύσσεται κυρίως στην περιοχή της Γαλικίας της βόρειας Ισπανίας. Επίσης χρησιμοποιείται για την ωρίμανση του ουίσκυ η Γαλλική και η Ιαπωνική δρυς. Η Γαλλική δρυς χρησιμοποιείται συχνά για την παραγωγή βαρελιών για τη βιομηχανία οίνου.

Feints
Τα Feints είναι το τρίτο μέρος της διαδικασίας απόσταξης στους αποστακτήρες. Είναι χαμηλού αλκοολικού βαθμού, περιέχουν ανεπιθύμητες και άχρηστες ουσίες και αποτελούνται κυρίως από νερό. Επίσης ονομάζονται ουρές και επαναποστάζονται.

Fermentation
Ζύμωση. Η διαδικασία μετατροπής του υγρού που περιέχει σάκχαρα σε αλκοόλ και η ανάπτυξη γεύσεων στο Scotch whisky. Στην παραγωγή ουίσκυ, προστίθεται μαγιά στο ζαχαρούχο υγρό που ονομάζεται γλεύκος και το οποίο τοποθετείται σε ένα μεγάλο δοχείο που ονομάζεται washback. Το washback μπορεί να περιέχει από 1.000 λίτρα υγρού έως και ένα 160.000 λίτρα. Ο χρόνος ζύμωσης μπορεί να έχει αξιοσημείωτη επίδραση στο τελικό αλκοολούχο προϊόν. Μετά από περίπου 45 ώρες η ζύμη έχει πεθάνει, και δεν μπορεί να παραχθεί περισσότερο αλκοόλ, αλλά είναι ακόμα δυνατό να επηρεαστεί η γεύση. Εάν η ζύμωση σταματήσει μετά από 45/50 ώρες, το τελικό αλκοολούχο προϊόν θα έχει αρώματα από καρύδια / βύνη. Εάν θα παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα 75 ώρες, θα αναπτυχθούν περισσότερες φρουτώδεις νότες. Ένα τυπικό προϊόν που παράγεται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης είναι το διοξείδιο του άνθρακα.

Finish
Ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την διάρκεια των γεύσεων που παραμένουν στο στόμα, αφού δοκιμάστει ένα ουίσκι.

Finishing
Είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα ουίσκι έχει ήδη παραμείνει για ωρίμανση σε ένα είδος βαρελιού για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια μεταφέρεται σε ένα βαρέλι διαφορετικής προέλευσης με σκοπό να λάβει επιπλέον γευστικά χαρακτηριστικά. Συνήθως, το πρώτο βαρέλι είναι πρώην βαρέλι μπέρμπον και το δεύτερο συχνά είναι πρώην βαρέλι sherry, port, madeira, chardonnay κα.

Floor maltings
Ένας πιο παραδοσιακός τρόπος βυνοποίησης, όπου το κριθάρι απλώνεται σε μεγάλο δάπεδο και ανακατεύεται με το χέρι (φτυάρι) για να επιτραπεί η βλάστηση. Μόνο μερικά αποστακτήρια στην βιομηχανία ουίσκι εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν. Έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από Drum Maltings.

Foreshot
Τα Foreshots είναι το πρώτο μέρος της διαδικασίας απόσταξης στους αποστακτήρες. Τα Foreshots έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ με περίπου 80% ABV, η οποία είναι πολύ υψηλή, και περιέχουν επίσης πολλές πτητικές ενώσεις. Αυτά συλλέγονται μαζί με τα feints και επιστρέφονται στον αποστακτήρα για να αποσταχθούν ξανά. Τα Foreshots είναι επίσης γνωστά ως "κεφαλές".

Germination
Αφού διεγερθεί το κριθάρι να βλαστήσει κατά τη διάρκεια του steeping (μούσκευμα), είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένας καλός ομοιόμορφος ρυθμός βλάστησης για να εξασφαλιστεί ότι λαμβάνει χώρα επαρκής διάσπαση των θρεπτικών συστατικών σε σάκχαρα. Για να επιτευχθεί αυτό, το κριθάρι έχει μετακινηθεί από τα steeps σε ένα μεγάλο τύμπανο βλάστησης (germination drum). Μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά, το τύμπανο περιστρέφεται αργά και διοχετεύεται αέρας για τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Παραδοσιακά, αυτό θα είχε γίνει σε floor malting. Μόνο πολύ λίγα αποστακτήρια υιοθετούν τη μέθοδο του floor malting και τα περισσότερα παίρνουν τo βυνοποιημένο κριθάρι έτοιμο σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους.

Glen
Είναι η κοιλάδα, στην Σκωτική Γαελική γλώσσα.

Gorda (βαρέλι χωρητικότητας 700 λίτρων)
Ο μεγαλύτερος τύπος βαρελιού που επιτρέπεται στη βιομηχανία Σκωτσέζικου ουίσκι από Αμερικανική δρυ. Αυτός ο τύπος βαρελιού δεν χρησιμοποιείται συχνά για ωρίμανση στη Σκωτία και χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά στην Aμερικανική βιομηχανία ουίσκι. Ωστόσο, το μεγάλο μέγεθος τα καθιστά χρήσιμα για να παντρευτούν (Marrying) τα διαφορετικά ουίσκι στην παραγωγή Blends, για να στρογγυλεύσει η γεύση πριν από την εμφιάλωση.

Grain whisky
Το Grain Whisky αναφέρεται συνήθως σε οποιοδήποτε ουίσκι που παράγεται, τουλάχιστον εν μέρει, από δημητριακά εκτός από βυνοποιημένο κριθάρι, όπως το καλαμπόκι, σιτάρι και σίκαλη. Τα Grain Whisky συνήθως περιέχουν επίσης βυνοποιημένο κριθάρι για να παραχθούν τα ένζυμα που χρειάζονται για τη ζύμωση. Το Grain Whisky αποστάζεται σε μια συνεχή στήλη αποστακτήρα, επίσης γνωστή ως Coffey still ή Patent Still ή Column Still. Η απόσταξη σε Coffey αποστακτήρα παράγει ελαφρύτερα και λιγότερο περίπλοκα στη γεύση προϊόντα από την ασυνεχή απόσταξη.

Green Malt
Ο όρος αυτός περιγράφει το κριθάρι που έχει αρχίσει να βλαστάνει και δεν έχει στεγνώσει στον κλίβανο. Η ιστορία ξεκινάει στην Ιρλανδία των 1800s όταν οι αποσταγματοποιοί πλήρωναν φόρο για το βυνοποιημένο κριθάρι που χρησιμοποιούσαν. Για λόγους φοροαποφυγής ένωσαν το βυνοποιημένο κριθάρι μαζί με “πράσινο κριθάρι”. Όντας τυχεροί, το αποτέλεσμα, αν το κάνεις σωστά, είναι μια ιδιαίτερα πικάντικη γεύση και μια πιο βαριά κοκκώδης υφή. Έχει περισσότερο βάθος. Αυτά τα whiskeys τα βρίσκουμε με τον όρο pot still whiskey.

Grist
To βυνοποιημένο κριθάρι που περνάει από μία αλεστική μηχανή που λέγετε gristmill. Στην συνέχεια το grist (άλεσμα) μπαίνει μαζί με ζεστό νερό στο mash tun. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το ρήμα grind (αλέθω).

Heart
Η Καρδιά. Αυτό είναι το καλό μέρος των προϊόντων της απόσταξης. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της αλκοόλης από τον αποστακτήρα, ανάμεσα στα Foreshot και Feints – τις κεφαλές και τις ουρές. Αυτό συλλέγεται και είναι έτοιμο να γεμίσει τα βαρέλια, όπως είναι, ή μετά από αραίωση με νερό (συνήθως στους 63,5% ABV).

Highlands
Τα Highlands είναι η μεγαλύτερη περιοχή των malt whiskies και ως εκ τούτου συμπεριλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από malt. Σε γενικές γραμμές, αυτά τα malts είναι ζεστά και στρογγυλεμένα με πικάντικες νότες. Ο καθορισμός του πού ακριβώς θα τραβηχτεί η γραμμή μεταξύ Highlands και Lowlands ήταν πάντα μια κινητή γιορτή. Ο νόμος Wash του 1784 τράβηξε μια γραμμή σε ολόκληρη τη Σκωτία μεταξύ Dunoon στα δυτικά και Dundee στα ανατολικά. Στη συνέχεια, το 1797, καθορίστηκε μια ενδιάμεση περιοχή η οποία μετατόπισε τη γραμμή των Highland έτσι ώστε να περιλαμβάνει τις περιοχές από το Lochgilphead στο Findhorn. Η κοντινή απόσταση από την ακτή επηρεάζει φυσικά τη γεύση του ουίσκυ, έτσι πολλά από τα Highland malts έχουν αξιοσημείωτο θαλασσινό χαρακτήρα. Τα αποστακτήρια των Βόρειων Highland είναι όλα παράκτια εκτός από το Glen Ord, αλλά και αυτό απέχει μόνο λίγα μίλια από τη θάλασσα. Μερικές φορές αναφερόμαστε σε αυτά τα ουίσκυ ως “Coastal East Highlands”. Η Δυτική Ακτή (West Highlands) έχει αισθητά θαλάσσια επιρροή στα malts. Το τοπίο των κεντρικών Highland είναι κυρίως ορεινό, με λόφους χωρισμένους από βαθιές στενές κοιλάδες. Πολλά αποστακτήρια στην περιοχή χτίστηκαν κατά μήκος των εύφορων κοιλάδων που έχει χαράξει ο ποταμός Tay, ο μακρύτερος ποταμός της Σκωτίας. Το κριθάρι άκμαζε στους πυθμένες των στενών κοιλάδων και το νερό και η τύρφη ήταν άφθονα. Τα ουίσκυ που παράγονται εκεί τείνουν να είναι ελαφρύτερα και πιο γλυκά από τα υπόλοιπα Highlands.

Hogshead
Είναι είδος βαρελιού που χωράει περίπου 240 λίτρα. Η ετυμολογία της λέξης είναι αβέβαιη. Εικάζετε οτι η λέξη ήταν πριν “oxhead” και προέκυψε από την σύγκριση του βαρελιού με μια βοϊδοκεφαλή, η οποία στην συνέχεια λόγω παραφθοράς έγινε γουρουνοκεφαλή.

Islands
Το κλίμα των νησιών είναι διαφορετικό από αυτό της ηπειρωτικής χώρας και είναι υγρό με έντονους ανέμους. Ωστόσο, οι χειμώνες είναι σπάνια έντονοι, και στα πιο προστατευμένα σημεία μέχρι και φοίνικες ανθίζουν. Το ουίσκυ παράγεται σε πολλά από τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Skye. Στο Skye παράχθηκαν μεγάλες ποσότητες παράνομου ουίσκυ, αφού οι παραγωγοί του νησιού αρνήθηκαν να εγγραφούν για αδειοδότηση για τον ίδιο λόγο με τους γείτονές τους στα West Highlands. Οι δυσκολίες της αστυνόμευσης των περιοχών αυτών και η εύνοια των δικαστών σήμαινε ότι απλά δεν χρειαζόταν άδεια. Η νόμιμη απόσταξη ήταν μη ελκυστική λόγω της ταλαιπωρίας και των εξόδων μεταφοράς. Επίσης, τα φτωχά εδάφη και το υγρό κλίμα καθιστούσαν δύσκολο να αναπτυχθούν μεγάλες ποσότητες καλού κριθαριού στο νησί, οπότε έπρεπε να εισαχθεί, όπως και ο άνθρακας που χρειαζόταν για την λειτουργία των αποστακτήρων. Τέλος, το ουίσκυ έπρεπε να παραδοθεί πίσω στις αγορές, στην ηπειρωτική χώρα. Το μόνο αποστακτήριο στο Skye είναι το Talisker, του οποίου η γεύση αντικατοπτρίζει πολύ την προέλευσή του, έχοντας ένα γλυκό άρωμα θαλασσινής αύρας και μια πικάντικη, τυρφώδη γεύση με πιπεράτη επίγευση.

Islay
Το Islay έχει μήκος 40 χιλιομέτρων από τα ανατολικά προς τα δυτικά και 32 χιλιόμετρα πλάτος. Είναι το νοτιότερο από τα δυτικά νησιά και βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα από τη βόρεια ακτή της Ιρλανδίας. Ως περιοχή, δεν είναι ούτε Highland ούτε Lowland. Οι βραχώδεις λόφοι, που καλύπτονται από ρείκια, στα βόρεια και ανατολικά του νησιού ανέρχονται μόνο στο ύψος των 460 μέτρων, και το νότιο τμήμα είναι ένας συνδυασμός τύρφης και γόνιμης πεδιάδας. Το σύνολο του νησιού συχνά μαστιγώνεται από τις θύελλες που μαίνονται στον Ατλαντικό, αλλά απολαμβάνει επίσης ηλιοφάνεια σε υψηλότερο ποσοστό από τον μέσο όρο τον υπόλοιπων νησιών. Το Port Ellen προμηθεύει βύνη κριθαριού στα αποστακτήρια του νησιού, καθένα από τα οποία έχει το δικό του συγκεκριμένο επίπεδο καπνίσματος με τύρφη. Όλες αυτές οι μάλλον ακραίες συνθήκες διαμορφώνουν αυτά που θεωρούνται τα πιο διακριτά malts στη Σκωτία. Είναι θαλασσινά, ιωδιούχα και φαινολικά. Μια στάλα malt από το Islay δίνει μια αδιαμφισβήτητη γεύση/άρωμα σε πολλά blended ουίσκυ.

IWSC – International Wine and Spirits Competition
Ένας από τους πιο αξιοσέβαστους διαγωνισμούς στον κόσμο

Kilderkin (βαρέλι χωρητικότητας περίπου 82 λίτρων)
Συνηθέστερα στη βιομηχανία μπύρας αλλά και σε σπάνιες περιπτώσεις στη βιομηχανία ουίσκι.

Kiln
Τόσο ο φούρνος όσο και τα κτίρια που στεγάζουν το φούρνο ονομάζονται κλίβανος (κiln). Η διαδικασία στον κλίβανο ονομάζεται kilning (ξήρανση) και ο σκοπός της ξήρανσης είναι να μην ξεκινήσει η κατανάλωση των σακχάρων από το βλαστημένο κριθάρι, σε περίπου 4,5% υγρασία. Αυτό επιτυγχάνεται με την εμφύσηση ζεστού αέρα μέσα από το malt bed μέχρι και για 30 ώρες. Είναι σημαντικό η θερμοκρασία του αέρα να μην είναι πολύ υψηλή (55 βαθμοί Κελσίου στην αρχή) για να αποφευχθεί η βλάβη των ενζύμων. Το Kilning εξυπηρετεί κι έναν δεύτερο σκοπό. Σε αυτό το στάδιο προστίθεται καπνός τύρφης για να προσδώσει τη γεύση που χαρακτηρίζει μερικά από τα malt ουίσκυ (καπνιστά). Η ποσότητα του καπνού που προήλθε από την τύρφη, καθώς και ο χρόνος κατά την ξήρανση, επηρεάζουν το βυνοποιημένο κριθάρι. Η πραγματική ποσότητα του peating ποικίλλει ανάλογα με την πηγή της τύρφης, τον χρόνο καπνίσματος και το είδος του κριθαριού που απαιτείται από το κάθε αποστακτήριο. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τέσσερις βασικές μορφές: βαρύ κάπνισμα που είναι χαρακτηριστικό των Islay malts, μέτριο που χρησιμοποιείται από το αποστακτήριο Talisker και ελαφρύ κάπνισμα που χρησιμοποιείται από τα άλλα αποστακτήρια. Το τέταρτο στυλ είναι μη καπνιστό, όπου δεν έχουμε καπνό από τύρφη στον κλίβανο. Μετά την ξήρανση, το βυνοποιημένο κριθάρι είναι έτοιμο για να του αφαιρεθούν τα νεκρά ριζίδια, να αποθηκευτεί, και τελικά να αποσταλεί στα αποστακτήρια.

Low wines
Το προϊόν της πρώτης απόσταξης, από τον Wash still. Αποτελεί την πρώτη ύλη της δεύτερης απόσταξης, η οποία διεξάγεται στον Spirit still. Στα low wines προστίθενται οι ουρές και οι κεφαλές της προηγούμενης απόσταξης στον Spirit still, όταν επαναγεμίζεται ο αποστακτήρας.

Lowlands
Τα Lowlands της Σκωτίας ήταν πάντοτε καλύτερα για καλλιέργεια γης. Με την ανάπτυξη στις γεωργικές μεθόδους, κατέστη δυνατή η καλλιέργεια και η συγκομιδή περισσότερων σιτηρών. Βλέποντας την εξέλιξη του γεωργικού εξοπλισμού όπως τα άροτρα, και αργότερα τα μηχανήματα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η απόσταξη στα Lowlands έγινε μεγάλης κλίμακας και βιομηχανοποιήθηκε πολύ πριν αυτό συμβεί στα δυσπρόσιτα Highlands. Πίσω στη πρώτη δεκαετία του 1700, το κλειδί για την απόσταξη στις ορεινές περιοχές ήταν η διαθεσιμότητα κριθαριού και η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και της συγκομιδής. Η απόσταξη στα Highlands τείνει να συγκεντρώνεται αναγκαστικά κοντά στην περιοχή όπου υπήρχαν άφθονες ποσότητες σιτηρών. Ήταν κατά κύριο λόγο μερική απασχόληση. Τα malt whiskies των Lowlands ήταν πάντοτε ελαφρύτερα και ξηρότερα από εκείνα των Highlands, και αυτό τα κάνει ένα εξαιρετικό απεριτίφ.

Lyne arm ή Lye pipe
Είναι ο σωλήνας του αποστακτήρα όπου οι ατμοί της αλκοόλης μεταφέρονται για να συμπυκνωθούν ξανά σε υγρό. Η γωνία του σωλήνα επηρεάζει τον χαρακτήρα του ουίσκι, καθώς μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την ποσότητα επαφής μεταξύ ατμού και χαλκού. Αυτό συμβάλλει στο να δοθεί ένα ελαφρύ ή βαρύ σώμα στο spirit. Οι ψηλοί αποστακτήρες ή οι αποστακτήρες με ένα σωλήνα που γωνιάζει προς τα πάνω, δίνουν ένα ελαφρύτερο αλκοόλ. Οι κοντοί αποστακτήρες ή οι αποστακτήρες με κεκλιμένο σωλήνα προς τα κάτω, τείνουν να παράγουν βαρύτερη αλκοόλη.

Madeira Drum (βαρέλι χωρητικότητας περίπου 650 λίτρων)
Ένα κοντόχοντρο βαρέλι με πολύ μεγάλη διάμετρο και φτιαγμένο από πολύ πυκνές σανίδες ευρωπαϊκής βελανιδιάς. Αυτός ο τύπος δοχείου χρησιμοποιείται στη βιομηχανία κρασιού Madeira και το βρίσκουμε περιστασιακά στη βιομηχανία ουίσκι να χρησιμοποιείται για Finishing.

Malt Whisky
Εδώ η πρώτη ύλη είναι μόνο βυνοποιημένο κριθάρι, (νερό και μαγιά).

Malted barley
Βυνοποιημένο κριθάρι. Οι σπόροι κριθαριού έχουν αφεθεί να βλαστήσουν αφού βραχούν με νερό, και στη συνέχεια ξηρανθούν. Η διαδικασία της βλάστησης μετατρέπει το άμυλο των σπόρων του κριθαριού σε σάκχαρα που μπορούν στη συνέχεια να ζυμωθούν στο αποστακτήριο και να μετατραπούν σε αλκοόλ. Η βλάστηση διακόπτεται με θέρμανση (ξήρανση) γιατί αλλιώς τα σάκχαρα θα αρχίσουν να καταναλώνονται από τον σπόρο για να γίνει φυτό.

Malting
Η φυσική διαδικασία με την οποία οι σπόροι κριθαριού έχουν αφεθεί να βλαστήσουν αφού βραχούν με νερό, και στη συνέχεια ξηρανθούν. Η διαδικασία της βλάστησης μετατρέπει το άμυλο των σπόρων του κριθαριού σε σάκχαρα που μπορούν στη συνέχεια να ζυμωθούν στο αποστακτήριο και να μετατραπούν σε αλκοόλ. Η βλάστηση διακόπτεται με θέρμανση (ξήρανση) γιατί αλλιώς τα σάκχαρα θα αρχίσουν να καταναλώνονται από τον σπόρο για να γίνει φυτό.

Marrying
Το “πάντρεμα” είναι μια διαδικασία όπου πολλά ουίσκυ συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο δοχείο και αναμειγνύονται μεταξύ τους πριν από την εμφιάλωση. Μερικές φορές το «παντρεμένο ουίσκι» επιστρέφει σε βαρέλι ώστε να “δέσει” το Blend, πριν την εμφιάλωση.

Mash tun
Τα μεγάλα, κυκλικά δοχεία που κατασκευάζονται από χυτοσίδηρο, ανοξείδωτο χάλυβα, και πιο σπάνια ξύλο ή χαλκό, όπου λαμβάνει χώρα η διαδικασία του Mashing.

Mashing
Διαδικασία με την οποία αναμιγνύεται το αλεσμένο βυνοποιημένο κριθάρι (grist) με ζεστό νερό και θερμαίνεται προοδευτικά, για να ληφθεί ένα ζαχαρούχο υγρό που ονομάζεται “γλεύκος”. Παραδοσιακά, τρία νερά ή “εκχυλίσματα” χρησιμοποιούνται στο μίγμα. Το πρώτο, το οποίο είναι το τρίτο νερό που απομένει από τo προηγούμενο mashing, θερμαίνεται περίπου στους 64 βαθμούς Κελσίου, και αφού απομακρυνθούν τα προηγούμενα στερεά κατάλοιπα γεμίζει το Mash tun. Η βέλτιστη θερμοκρασία με την οποία τα ένζυμα θα διασπάσουν το άμυλο είναι γνωστή ως “strike point”. Ο έλεγχος αυτής της θερμοκρασίας είναι ζωτικής σημασίας γιατί εάν το νερό είναι πολύ ζεστό, θα σκοτώσει τα ένζυμα. Μεγάλοι αναδευτήρες περιστρέφονται στο mash tun και ανακατεύουν το γλεύκος, το οποία στη συνέχεια αποστραγγίζεται μέσα από τρύπες στο "κάτω μέρος". Ένα δεύτερο νερό στους περίπου 75 βαθμούς Κελσίου προστίθεται για να τραβήξει τα υπόλοιπα σάκχαρα και στην συνέχεια ένα τρίτο στους περίπου 85οC. Το υγρό απομακρύνεται και κρατιέται σε ένα δοχείο για να χρησιμοποιηθεί ως το πρώτο νερό για τον ακόλουθο πολτό. Τα εναπομείναντα στερεά κατάλοιπα του κριθαριού χρησιμοποιούνται ως τροφή για ζώα (Draff). Το γλεύκος προωθείται στο Washback όπου προστίθεται ζύμη για να ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης.

Master Blender
Ο Master Blender είναι ο υπεύθυνος που αποφασίζει για τη σύνθεση των μειγμάτων στα Blend whisky. Καλείται να συνδυάσει malt και grain ουίσκυ για την κατασκευή ενός blend που τις περισσότερες φορές αποτελείται από 20 και παραπάνω διαφορετικά whiskies. Mε την πάροδο του χρόνου κάποια από τα συστατικά ενός blend βγαίνουν εκτός παραγωγής ή η γεύση τους αλλάζει οπότε θα πρέπει να βρει λύσεις, έτσι ώστε η γεύση του blend να παραμείνει σταθερή. Ακόμα στις ευθύνες του συμπεριλαμβάνεται συχνά και ο έλεγχος των συνθηκών ωρίμανσης των ουίσκυ στα βαρέλια, ώστε να υπάρχουν τα επιθυμητά γευστικά και αρωματικά αποτελέσματα.

Master Distiller
Είναι η ανώτερη θέση σε ένα αποστακτήριο και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ευθυνών που συμπεριλαμβάνει: την διαχείριση του προσωπικού, την επίβλεψη της γραμμής παραγωγής, την ανάπτυξη προϊόντων, τον ποιοτικό έλεγχο, τη δοκιμή προϊόντων και την προμήθεια πρώτων υλών. Είναι το «πρόσωπο» του αποστακτήριου.

Maturation
Ωρίμανση. Σύμφωνα με το νόμο, το νέο απόσταγμα (new spirit) πρέπει να ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια στη Σκωτία για τουλάχιστον τρία χρόνια πριν να μπορέσει να ονομαστεί Scotch whisky. Μια πολύπλοκη ανταλλαγή και αλληλεπίδραση, που συχνά αναφέρεται και ως "συζήτηση", λαμβάνει χώρα μεταξύ του ποτού και του ξύλου του βαρελιού. Εκεί δημιουργούνται γεύσεις αλλά έρχεται και η ισορροπία. Όσο περισσότερο το ουίσκι αφήνεται να ωριμάσει τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση του ξύλου. Η διαδικασία ωρίμανσης (ageing) σταματά όταν το whisky εμφιαλώνεται, καθώς, αντίθετα με το κρασί, δεν συνεχίζει να ωριμάζει στο μπουκάλι. Κάθε ουίσκι φτάνει στο αποκορύφωμά του σε διαφορετικό χρόνο και είναι η δουλειά του Master Blender να βρει τον σωστό χρόνο για το κάθε ουίσκι.

Milling
Η διαδικασία όπου το βυνοποιημένο κριθάρι αλέθεται σε χοντρό αλεύρι που ονομάζεται grist.

Mizunara oak
Ιαπωνική δρυς. Η ιστορία ξεκινάει την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου όπου η Ιαπωνία δεν μπορούσε να εισάγει Αμερικάνικη και Ευρωπαϊκή δρυ για να παλιώσει τα ουίσκι της, ενώ το ουίσκι γίνεται το κύριο ποτό που καταναλώνεται από τον Ιαπωνικό στρατό. Η εναλλακτική έρχεται από την Ιαπωνική βελανιδιά, γνωστή ως mizunara. Με πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία από τους άλλους τύπους δρυός και στραβό κορμό καθίσταται πολύ δύσκολη στην επεξεργασία για την βαρελοποιία. Ακόμα, ένα δέντρο πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 ετών πριν να μπορέσει να γίνει σωστό βαρέλι. Τέλος, το ξύλο είναι πολύ πορώδες με αποτέλεσμα τα βαρέλια να είναι επιρρεπή σε διαρροή. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στα πρώτα στάδια ωρίμανσης, η γεύση που έρχεται από την βελανιδιά είναι αρκετά έντονη και υπερβολικά ξυλώδης. Αποφασίστηκε λοιπόν γρήγορα ότι η Ιαπωνική βελανιδιά ήταν κατώτερη από τις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές εναλλακτικές λύσεις, και αυτή η άποψη παρέμεινε για αρκετά χρόνια μετά το τέλος του ΄ΒΠΠ. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε έλαμψε η μαγεία της Ιαπωνικής δρυός, αλλά ανακαλύφθηκε τελικά ότι η mizunara χρειάζεται αρκετό χρόνο αλληλεπίδρασης με το ουίσκι για να μεταδώσει τις "σωστές" γεύσεις και αρώματα. Αυτή η στιγμή υπολογίζετε μετά από περίπου δύο δεκαετίες ωρίμανσης, κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να ανακαλυφθεί κατά την διάρκεια του ΄ΒΠΠ. Σήμερα η Mizunara είναι από τους πιο σπάνιους και ακριβούς τύπους δρυός στον κόσμο, θεωρείται πολυτελής και ανώτερη. Οι γεύσεις που αναζητάμε από ένα τέτοιο βαρέλι είναι σανταλόξυλο, καρύδα και θυμίαμα. Μήπως να παλιώναμε λίγο ουίσκι σε Ελληνική βελανιδιά... δεν ξέρεις ποτέ τι γίνετε...

Mothballed
Αδρανές. Είναι μία από τις ορολογίες για κάποιο αποστακτήριο που έχει κλείσει. Όταν ένα αποστακτήριο είναι ταξινομημένο ως "mothballed" τότε είναι κλειστό αλλά με την δυνατότητα να ξαναξεκινήσει.

NAS ή NAD
Η ορολογία αναφέρεται σε whisky με μη δηλωθείσα ηλικία (No Age Statement ή Non Age Declared). Νομικά η μικρότερη ηλικία ενός ουίσκι είναι συνήθως τα 3 χρόνια, όπως είναι και στην Σκωτία. Κάθε φορά που εμφιαλώνεται ένα whisky έαν θέλει να αναγράφει την ηλικία του, τότε θα πρέπει να δηλώσει την ηλικία του νεότερου ουισκι που υπάρχει μέσα σε αυτό, ακόμα και αν αυτό είναι μόνο μία σταγόνα σε όλο το μπουκάλι. Οι περιπτώσεις που μία εμφιάλωση μπορεί να μην επιθυμεί να γράψει την παλαίωση της, είναι συνήθως δύο. Το ουίσκι είναι μικρής ηλικίας και για λόγους μάρκετινγκ δεν υπάρχει νόημα να φανερώσει την μικρή παλαίωση του. Ή στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα προφίλ γεύσης, το ουίσκι είναι ένα μίγμα από whisky διαφόρων ηλικιών πχ 8, 10 και 25 ετών, και αναγκασμένο να έβαζε ένα 8 στην ετικέτα του, που θα ήταν άδικο για το προϊον, προτιμάει την μη αναγραφή της ηλικίας του. Είναι καθαρά θέμα μάρκετινγκ. Τον τελευταίο καιρό με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε παλαιωμένο ουίσκι είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο των NAS.

New Make
Το προϊόν της απόσταξης. Με υψηλό αλκοολικό βαθμό περίπου 70% ABV και διάφανο χρώμα. Είναι έτοιμο να μπει στα βαρέλια για παλαίωση. Τα περισσότερα αποστακτήρια το αραιώνουν σε 63,5% ABV.

Nosing
Είναι η διαδικασία, που συνήθως γίνεται σε γευσιγνωσίες, για να κρίνουμε και να προσδιορίσουμε διαφορετικά αρώματα μυρίζοντας το ουίσκι.

Nosing glass
Ένα ποτήρι σε σχήμα τουλίπας που χρησιμοποιείται για την δοκιμή του ουίσκι. Έχει στενό άνοιγμα έτσι ώστε το άρωμα να συγκεντρώνεται στα ρουθούνια.

Oak
Βελανιδιά, δρυς. Ο τύπος ξύλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των βαρελιών. Έχουν δοκιμαστεί και άλλοι τύποι ξύλου, αλλά η βελανιδιά είναι ιδανική λόγω της ανθεκτικότητας της και της γκάμας γεύσεων που αναπτύσσονται κατά την ωρίμανση του ουίσκι μέσα σε αυτή.

Organic whisky
Οργανικό ουίσκι: Ουίσκι από σπόρους που καλλιεργούνται χωρίς χημικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα.

Peat
Η τύρφη είναι το μερικώς απανθρακωμένο, αποσυνθεμένο φυτικό έδαφος που έχει συμπιεστεί για εκατοντάδες χρόνια. Εκλύει ένα ξεχωριστό καπνό όταν καίγεται, το οποίο έχει μεγάλη επιρροή στο άρωμα ορισμένων ουίσκι. Το συναντάμε συνήθως στα Σκωτσέζικα νησιωτικά malts.

Phenols και PPM
PPM είναι η συντομογραφία των μερών ανά εκατομμύριο (Parts Per Million). Η επιστημονική μέτρηση για το ποσοστό φαινολών που υπάρχουν στο βυνοποιημένο κριθάρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ουίσκυ, και έχουν απορροφηθεί κατα την διάρκεια του στεγνώματος με την καύση τύρφης. Το φαινολικό περιεχόμενο του βυνοποιημένου κριθαριού δεν συσχετίζεται απαραιτήτως με το φαινολικό περιεχόμενο του τελικού ώριμου ουίσκι.

Port Pipe (βαρέλι χωρητικότητας 650 λίτρων)
Φτιαγμένα από χοντρές σανίδες ευρωπαϊκής βελανιδιάς. Tα βαρέλια αυτά είναι ψηλά, με μακρύ στενό σχήμα. Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται στη βιομηχανία οίνου Port και χρησιμοποιείται περιστασιακά στη βιομηχανία ουίσκι για Finishing.

Pot ale
Το Pot ale είναι ένα υπόλειμμα που παραμένει στο wash still μετά την πρώτη απόσταξη. Συχνά αναμειγνύεται με το Draff για την παραγωγή ζωοτροφών. Ορισμένα αποστακτήρια το χρησιμοποιούν επίσης ως λίπασμα στα χωράφια τους.

Pot still
Άμβυκας. Ένα μεγάλο χάλκινο δοχείο απόσταξης, που έχει σχήμα αχλαδιού. Το μέγεθος και το σχήμα των αποστακτήρων ποικίλει από αποστακτήριο σε αποστακτήριο, ενώ οι διαφορές στους αποστακτήρες παίζουν σημαντικό ρόλο στον χαρακτήρα της παραγόμενης αλκοόλης. Παραδοσιακά, οι αποσταγματοποιοί είναι πολύ απρόθυμοι στο να αλλάξουν το σχήμα ή το μέγεθος των αποστακτήρων τους, επειδή δεν θέλουν να αλλάξουν τον χαρακτήρα του αποστάγματός τους.

Proof
Απόδειξη, πειστήριο. Ο όρος έρχεται από τον 16ο αιώνα στην Αγγλία, όταν τα οινοπνευματώδη φορολογούνταν διαφορετικά ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ. Στα ποτά εμβαπτιζόταν ένας σβώλος πυρίτιδας. Εάν η πυρίτιδα ύστερα μπορούσε ακόμα να καεί, ήταν απόδειξη ότι το ποτό είχε παραπάνω από 57,15% αλκοολικούς βαθμούς και φορολογούνταν περισσότερο. Έτσι λοιπόν η πυρίτιδα δεν θα καιγόταν εάν είχε εμποτιστεί σε ρούμι με λιγότερο από 57,15% ABV. Το ρούμι με αυτό το ποσοστό αλκοόλης ορίστηκε ως 100° proof. Αντιστοίχως λοιπόν 40% ABV => 70° proof, και 100% => 175°. Άγγλοι… Η δοκιμή πυρίτιδας αντικαταστάθηκε επισήμως από μια δοκιμή ειδικού βάρους το 1816. Ενώ στην απέναντι όχθη, στις Ηνωμένες Πολιτείες 50% αλκοόλ => 100° proof.

Puncheon (βαρέλι χωρητικότητας περίπου 500 λίτρων)
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι βαρελιών puncheon και οι πληροφορίες σχετικά με τη χωρητικότητα τους ποικίλλουν από πηγή σε πηγή. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι τα "machine puncheon" και "sherry shaped puncheon". Το machine puncheon είναι κατασκευασμένο από παχιές σανίδες αμερικανικής βελανιδιάς και το sherry shaped puncheon από λεπτότερες σανίδες ευρωπαϊκής βελανιδιάς. Και οι δύο χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία ρούμι και sherry και μερικές φορές χρησιμοποιούνται για το Finishing ενός ουίσκι.

Purifier
Ο Purifier (καθαριστής) είναι ένας σωλήνας που επιστρέφει μέρος του ατμού της αλκοόλης από τον Lyne arm με σκοπό την δημιουργία ένας “ελαφρύτερου” αποστάγματος.

Quaich
Το Quaich είναι ένα Σκωτσέζικο παραδοσιακό φαρδό-ρηχο κυπελάκι για ποτό, με δύο αντικριστά χερούλια. Το όνομα προέρχεται από το Γαελικό «cuach».

Quarter Cask (βαρέλι χωρητικότητας περίπου 50 λίτρων)
Αυτό το βαρέλι είναι το ένα τέταρτο του ASB και χρησιμοποιείται για να δώσει γρήγορα γεύση στο ουίσκι, εξαιτίας του μεγάλου λόγου επαφής του ποτού, με την επιφάνεια του βαρελιού. Κατ’ επέκταση το μειονέκτημα αυτών των μικρών βαρελιών είναι η μεγαλύτερη απώλεια ποτού λόγο εξάτμισης.

Reflux
Αναρροή. Η διαδικασία συμπύκνωσης υδρατμών εντός του άμβυκα και στη συνέχεια ο εκ νέου βρασμός τους. Η ποσότητα “reflux” επηρεάζεται από το σχήμα του αποστακτήρα και από τον σωλήνα lye.

Region
Η Ένωση Σκωτσέζικου Ουίσκυ (Scotch Whisky Association) έχει ορίσει 5 περιοχές παραγωγής ουίσκυ: Lowlands, Highlands, Islay, Speyside και Campbeltown. Σε κάθε μια από αυτές τις περιοχές, συναντάμε συχνά παραπλήσιες γεύσεις και αρώματα στα ουίσκυ.

Robert Burns
Επίσης, είναι γνωστός ως Rabbie Burns, Bard of Ayrshire, Ploughman Poet και διάφορα άλλα ονόματα και επίθετα. Ήταν σκωτσέζος ποιητής και στιχουργός. Θεωρείται ως ο εθνικός ποιητής της Σκωτίας και γιορτάζεται παγκοσμίως.

Rummager
Αναδευτήρας. Σε άμβυκες που ζεσταίνονται με άμεση φωτιά, rummager είναι ένας μηχανισμός που ανακατεύει το υγρό ώστε να μην κολλάνε τα στερεά κατάλοιπα στον πάτο.

Run
Το απόσταγμα που “τρέχει” από τον άμβυκα.

Rye whiskey
Αμερικανικό ουίσκι από τουλάχιστον 51% σίκαλη.

Saladin box
Ο θάλαμος Saladin είναι μια γαλλική εφεύρεση στα τέλη του 1800 από τον Charles Saladin, με σκοπό να μειώσει το εργατικό δυναμικό που απαιτείται για την διαδικασία βυνοποίησης στα floor maltings. Το κριθάρι που έχει βλαστήσει τοποθετείται σε θαλάμους όπου μερικοί κάθετοι κοχλίες το μετακινούν προς τα πάνω. Ο έλεγχος της θερμότητας γίνεται με ροή αέρα από μηχανικά μέσα. Ο θάλαμος Saladin έχει σχεδόν παντού αντικατασταθεί με Drum maltings.

Scotch whisky
Οι προϋποθέσεις για τον τίτλο του Scotch whisky είναι οι εξής: Πρέπει να έχει παραχθεί και ωριμάσει στη Σκωτία. Αποσταγμένο κατώτερα των 94,8% ABV. Ωριμασμένο σε δρύινα βαρέλια χωρητικότητας που δεν υπερβαίνει τα 700 λίτρα για τουλάχιστον τρία έτη. Δεν μπορεί να περιέχει πρόσθετες ύλες, εκτός από (E150A) καραμελόχρωμα. Εμφιαλώνετε κατ’ ελάχιστο αλκοολικό βαθμό 40%.

Silent - Closed
Tο «σιωπηλό» αποστακτήριο είναι ένα αποστακτήριο που δεν χρησιμοποιείται πλέον. Μπορεί να είναι αδρανές, να έχει κλείσει μόνιμα ή να έχει κατεδαφισθεί. Η συλλεκτική αξία των ουίσκι από silent distilleries είναι συνήθως αρκετά υψηλή. Αν ο σκοπός είναι καθαρά το κέρδος, ίσως καλό είναι να μαζεύουμε silent whiskies μόνο από αποστακτήρια που έχουν κατεδαφιστεί γιατί μερικά αποφασίζουν να ξανά ανοίξουν.

Single cask και Single Barrel
Μια εμφιάλωση ενός ουίσκι που είναι προϊόν μιας απόσταξης, από ένα βαρέλι, ενός μόνο αποστακτηρίου. Συνήθως εμφιαλώνεται χωρίς να μειώνονται οι αλκοολικοί βαθμοί με αραίωση και χωρίς την διαδικασία του φιλτραρίσματος με ψύξη.

Single Malt Whisky
Το Single Malt Whisky παράγεται από 100% βυνοποιημένο κριθάρι και προέρχεται από ένα μόνο αποστακτήριο.

Slàinte mhath
Μια πρόποση που σημαίνει στα Γαελικά “Καλή Υγεία” και λαμβάνει απάντηση "Slàinte Mhòr" που σημαίνει περίπου "Σπουδαία Υγεία". Aka "Cheers, mate".

Speyside
Στο Speyside βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των αποστακτήριων malt στη Σκωτία και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να αναγνωριστεί ορθώς ως η καρδιά της παραγωγής ουίσκυ. Είναι μία πολύ εύφορη περιοχή με διαστάσεις 50 επί 32 χιλιόμετρα και διχοτομείται από τον ποταμό Spey. Το ήπιο κλίμα και οι πολλές ώρες θερινής ημέρας το καθιστούν την τέλεια περιοχή καλλιέργειας κριθαριού. Τα Speyside malts μας δίνουν συνήθως γεύσεις φρουτώδεις, λουλουδένιες με νότες μπαχαρικών και εσπεριδοειδών.

Spirit
Αλκοολούχο ποτό, προϊόν απόσταξης.

Spirit safe
Ένας κλειδωμένος ορειχάλκινος θάλαμος με μεγάλα γυάλινα παράθυρα, που επιτρέπει στους αποσταγματοποιούς να αναλύουν και να διαχειρίζονται το απόσταγμα που εξέρχεται από τους αποστακτήρες χωρίς να έρχονται σε επαφή με αυτό.

Spirit still
Στην Σκωτία έχουμε παραδοσιακά την διπλή απόσταξη με λίγες εξαιρέσεις. Ο πρώτος άμβυκας ονομάζεται wash still και ο δεύτερος που μας δίνει και το τελικό προϊόν spirit still. (O spirit still χρησιμοποιείται και για τη τρίτη απόσταξη, όπου αυτή υπάρχει). Είναι, με μερικές εξαιρέσεις, πολύ μικρότερος από τον wash still.

Steeping
Η Διαβροχή του κριθαριού είναι το πρώτο βήμα στην παραγωγή ουίσκι, καθώς το κριθάρι “ξεγελιέται” για να βλαστήσει. Με τη βύθιση του κριθαριού τρεις φορές στο νερό, με ενδιάμεση «ξεκούραση» στον αέρα, η υγρασία στο κριθάρι αυξάνεται από 12% σε περίπου 46%.

Still house
Το κτίριο στο οποίο είναι τοποθετημένοι οι αποστακτήρες.

SWA – Scotch Whisky Association
Η Ένωση Σκωτσέζικου Ουίσκι (SWA) είναι μια εμπορική οργάνωση που αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία του Scotch Whisky. Ο σκοπός της SWA είναι να προωθεί, να προστατεύει και να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της βιομηχανίας ουίσκι στη Σκωτία και σε όλο τον κόσμο. Η βιομηχανία Σκωτσέζικου ουίσκι αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομίας της Σκωτίας, και ειδικότερα στις εξαγωγές.

Tails
Οι ουρές ή Feints είναι το τρίτο μέρος της διαδικασίας απόσταξης στους αποστακτήρες. Είναι χαμηλού αλκοολικού βαθμού, περιέχουν ανεπιθύμητες και άχρηστες ουσίες και αποτελούνται κυρίως από νερό.

Tasting
Γευσιγνωσία. Ο όρος γευσιγνωσία αναφέρεται στην αξιολόγηση του ουίσκι με οπτική, γευστική και αρωματική εξέταση.

Toasting
Το «ψήσιμο» είναι μια παρόμοια διαδικασία με την καύση των βαρελιών αλλά λιγότερο επιθετική. Γίνεται πάνω από φωτιά ή πάνω από φούρνο. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται περισσότερο στην ευρωπαϊκή βελανιδιά που λόγω της πορώδους φύσης της δεν έχει ανάγκη από έντονη καύση.

Triple Maturation
Είναι η παλαίωση ενός spirit σε τρεις διαφορετικούς τύπους βαρελιών με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη ενός γευστικού προφίλ.

Vatted Malt
Το μείγμα malt ουίσκι (από βυνοποιημένο κριθάρι) από διαφορετικά αποστακτήρια. Ο όρος είναι παλαιός και ο νέος "νομικός" ορισμός είναι "Blended Malt".

Warehouse
Αποθήκη. Το κτίριο όπου το ποτό ωριμάζει σιγά-σιγά σε δρύινα βαρέλια.

Wash
Ένα υγρό που περιέχει περίπου 7-8% ABV και παράγεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης. Το Wash είναι παρόμοιο με τη μπίρα και αντλείται στο wash still για να γίνει η πρώτη απόσταξη.

Wash still
Οι αποστακτήρες συνήθως λειτουργούν σε ζεύγη και ο wash still είναι ο πρώτος και συνήθως μεγαλύτερος από τους δύο. Το wash θερμαίνεται και οι ατμοί αλκοόλης εξατμίζονται και στη συνέχεια ψύχονται στον συμπυκνωτή και μετατρέπονται σε υγρό. Το προκύπτον υγρό έχει επίπεδο αλκοόλης 20-23% ABV. Ο δεύτερος αποστακτήρας ονομάζεται spirit still. Οι αποστακτήρες είναι σημαντικοί για τον χαρακτήρα και την γεύση του ουίσκι.

Washback
Εκεί πραγματοποιείται ή ζύμωση. Είναι μία μεγάλη δεξαμενή από πεύκο, ή πιο συχνά αυτές τις μέρες, από ανοξείδωτο χάλυβα.

Whisky vs whiskey
Η Ιρλανδία, κάποτε ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους ηγέτες στην παραγωγή ουίσκι, πρόσθεσε ένα «e» το 1875 για να διακρίνονται τα Ιρλανδέζικα ουίσκι από τα Σκωτσέζικα στην Αμερικανική αγορά. Η εισροή Ιρλανδών μεταναστών βοήθησε στο ότι η Αμερική υιοθέτησε την ίδια ορθογραφία. Σήμερα, με το Single Malt Scotch Whisky αναγνωρισμένο ως το κορυφαίο ουίσκι στον κόσμο, κάθε άλλη χώρα επέλεξε την αρχική ορθογραφία όπως η Ιαπωνία, η Ινδία, η Ταϊβάν κ.α.

Worm tub condenser
Συμπυκνωτής. Το worm tub είναι συνήθως μια μεγάλη δεξαμενή ή δοχείο που περιέχει το worm (σκουλήκι), έναν σπειροειδή χάλκινο σωλήνα που βυθίζεται σε κρύο τρεχούμενο νερό. Βρίσκετε στο τέλος του αποστακτήρα και χρησιμεύει στην συμπύκνωση των ατμών της αλκοόλης.

Wort
Γλεύκος. Το υγρό που αποστραγγίζεται από το Mash Tun. Περιέχει μεγάλες ποσότητες σακχάρων από το αλεσμένο βυνοποιημένο κριθάρι (grist) διαλυμένο σε ζεστό νερό. Το γλεύκος κρυώνει και αντλείται στο Washback όπου προστίθεται ζύμη για τη διαδικασία ζύμωσης, όπου τα σάκχαρα μετατρέπονται σε αλκοόλη.

Yeast
Η Ζύμη. Ένας ζωντανός οργανισμός που ανήκει στο βασίλειο των μυκήτων και είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία της ζύμωσης. Τοποθετείται στο Washback μαζί με το γλεύκος, όπου τρέφεται με τα σάκχαρα του γλεύκους και παράγει αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα ως υπο-προϊόντα. Το είδος της ζύμης που θα χρησιμοποιηθεί παίζει ρόλο για το τελικό προϊόν και τα αποστακτήρια το κρατούν μυστικό.